Credinta dincolo de suferinta

Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, Părintele îndurărilor şi Dumnezeul oricărei mângâieri, care ne mângâie în toate necazurile noastre, pentru ca, prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz! Căci, după cum avem parte din belşug de suferinţele lui Hristos, tot aşa, prin Hristos avem parte din belşug şi de mângâiere.” 1 Cor. 1:3-5

In 2 Corinteni 1, Pavel vorbeste despre o credinta ce depaseste dincolo de criza si de inocenta omului pamantean. Orice circumstanta isi gaseste alinarea in cuvintele celui care isi directioneaza intreaga atentie spre Cel care, cu adeavarat, poate sa patrunda in locurile ascunse ale mintii, si in adancuriile inimii pentru a aduce alinare, comfort si raspuns la rugaciunile si strigatele omului modern.

Daca dorim sa invatam lectiile adevarate ale suferintei si ale dezamagirii umane, tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne implicam in lucrarea cu oamenii, caci in contextul acesti sfere caracterul omului sau al crestinului iese la iveala in activitatiile de zi cu zi. Spre acest aspect ne atinteste privirea Pavel, caci acesta este inconjurat de o sumedenie de probleme si circumstante dificile, incat apostolul ne ajuta sa cladim o perspectiva eterna asupra lucrurile temporare.

1. Binecuvantat sa fie Dumnezeu: este necesar, pentru orice om, sa-si aduca aminta ca Dumnezeu este un Dumnezeu care binecuvanteaza. Daca Dumnezeu binecuvanteaza, El trebuie sa fie binecuvantat.

Ma intreb daca iti faci timp sa-L binecuvintezi pe Dumnezeu pentru tot ceea ce a facut pentru tine si pentru cei din comunitatea in care te-a asezat?

2. Acest Dumnezeu este Tatal nostru, care nu locuieste in locuri sau cladiri omenesti, ci dimpotriva, locasul Sau este sus in ceruri. El este un Tata suveran peste orice lucru existent, orice fiinta isi defineste identitatea proprie in masura intelegerii pe care o are fata de acest Dumnezeu Sfant si Suveran, care este Tatal nostru. El este Dumnezeul creator, care ne-a creat cu o identitate ce oglindeste imaginea Sa in fiecare dintre noi.

Atunci cand vorbesti cu colegii si prietenii tai, ce fel de Dumnezeu este promovat prin caracterul tau? Oare, in adancul inimii si mintii tale, poti sustine ca acest Dumnezeu este un Dumnezeu Suveran si Sfant? Crezi ca prietenii tai pot afirma acest lucru atunci cand ei vorbesc despre Dumnezeul tau?

3. In momentele dificile este important sa ne aducem aminte ca acest Dumnezeu este Parintele indurarilor si Dumnezeul mangaierii. Acestu Dumnezeu paseste dincolo de intentiile si preferintele umane. El este Dumnezeu care asculta inima omului si nu doar mintea acestuia. Dumnezeu asculta si priveste la lucrurile pe care noi le consideram deserte si neimportante. Acest Dumnezeu corecteaza ceea ce noi distrugem, ceea ce noi reusim sa desfiguram, ceea ce noi reusim sa ucidem. In momentele de criza si disperare fiecare dintre ne ascundem de Dumnezeu, insa Dumnezeu alearga dupa noi. El este un Parinte indurator care ne cunoaste atat de bine, incat fiecare act sau idee nu este ignorat. Acest Dumnezeu este un Dumnezeu al mangaierii si al consilierii divine. Doar El are capacitatea de a patrunde in adancul inimii noastre pentru a rezolva cele mai disperate situatii. Totusi, Dumnezeu ne mangaie pentru ca noi sa putem sa facem acelasi lucru pentru altii. Observam in pasajul de mai sus ca aceasta mangiere, sau activitate divina, trebuie sa fie exprimata in contextul altor persoane ce se afla in necaz si suferinta. Capacitatea de a depinde de Dumnezeu in totalitate ne va ajuta sa realizam ca fiecare aspect al vietii noastre necesita reorganizarea prioritatiilor noastre in directia celor sunt coplesiti de suferinta acestei lumi blocate in pacat si necaz.

Credinta dincolo de suferinta este o credinta ce isi gaseste identitatea personala intr-un Dumnezeu suveran si sfant. Acest Dumenzeu este un Parinte incredibil de indurare si nemarginit in calitatea pe care o ofera atunci cand avem nevoie de mangaire si alinare. Invatam ca atunci cand suferinta de zi cu zi este este inconjurata de o credinta neclintita in Dumnezeu, orice teama sau disperare umana oglindeste suferinta Celui care a invins moartea. Spre aceasta alinare ne atintim ochii, spre acest Mantuitor ne focalizam intreaga viata, deoarece, dupa cum avem parte din belsug de suferintele lui Cristos, tot asa, prin Cristos avem parte din belsug si de mangaiere.

Reclame